Review: Saal Digital fotoboek 2

Een kleine twee jaar geleden vertelde ik al over mijn ervaringen met Saal Digital, een Duits bedrijf dat fotoproducten drukt. De laatste tijd zag ik weer een paar cadeaubonnen voorbij komen in ruil voor een review, en ik dacht: niet geschoten altijd mis! Deze keer wil ik de kwaliteit wat intensiever testen, door een boek te maken vol lastige afdrukken: alle foto’s hebben een zwarte achtergrond. De afgelopen periode heb ik veel gewerkt met modellen voor een zwarte achtergrond, en ben ik in het algemeen meer bezig met studiofotografie. Uit deze shoots zijn heel wat mooie platen gekomen, dus een mooi moment om ze in een boek vast te leggen.

Software

Bij Saal werk je met een programma dat je eerst op de website download, of – als je professional bent – kun je werken in professionele grafische programma’s en vervolgens exporteren naar Saal. Voor mij niet zo interessant, maar ik kan me zo voorstellen dat deze optie voor de professionals echt heel fijn is. Een nadeel van het programma van Saal is dat je het op je computer moet downloaden. Begin dus op tijd, en zorg dat je ruimte hebt op je harde schijf. Ook hiervoor geldt; voor wie veel bezig is met fotografie zal dit geen probleem zijn, maar als amateur of voor je vakantiefoto’s is het iets om rekening mee te houden. De download zelf is heel makkelijk, je hoeft geen uitgebreide installatieprocessen te doorlopen, de link stond bij mij gewoon in de mail die ik kreeg met mijn code, en ook het programma spreekt behoorlijk voor zich.

Boek kiezen

In de software kies je eerst wat je wilt ontwerpen. Daarbij staat steeds aangegeven welke actuele acties er zijn, en een plaatje zodat je een visueel beeld krijgt. Wel belangrijk om te weten: als je een album kiest, kun je niet kiezen of je dit liggend (landschap) of staand (portret) gebonden wilt hebben. Elke optie staat apart in het overzicht. Wel kun je na het kiezen van je formaat nog bepalen of je de kaft gewatteerd wilt hebben, of het papier mat of glanzend moet zijn, of je extra wilt betalen om de barcode weg te laten en of je het album in een cadeaudoos zou willen ontvangen.

Afbeelding van de knoppen over pagina's verwijderen en pagina's toevoegen in het programma.

Aan het begin kies je ook al hoeveel pagina’s je wilt. Er worden een aantal standaard opties gegeven, maar je kunt ook zelf kiezen. Bij elk aantal pagina’s staat netjes een prijs vermeld, zodat je altijd weet wat je moet betalen. Dat staat overigens óók bij de extra opties zoals watteren en het soort papier. Het enige wat niet vermeld staat, zijn de verzendkosten. Die kun je echter simpel op de website terugvinden en bedragen €4,95. Een hele nette prijs, vind ik zelf, zeker als je bedenkt dat het boek uit Duitsland moet komen. Als je een cadeaubon hebt, kun je deze óók inwisselen op de verzendkosten, ook heel fijn!
Heb je een aantal pagina’s gekozen en is dat toch niet helemaal goed, dan kun je tijdens het ontwerpen ook altijd nog foto’s toevoegen of verwijderen met een paar makkelijke knoppen onderin.

Ontwerpen

De software van Saal biedt een aantal mogelijkheden om te ontwerpen; er zijn templates beschikbaar, of je kunt zelf aan de slag met het programma. Ik wilde mijn boek laten aansluiten bij de boeken die ik al heb van een eerdere review en bestellingen, en heb gekozen voor paginagrote afbeeldingen. Weinig aan te ontwerpen dus. Wel waren er een aantal foto’s die te smal waren voor de pagina’s, waardoor ik een achtergrondkleurtje toe wilde passen. Toen ik daarbij gebruik wilde maken van een verloop dat paste bij de foto stuitte ik op een probleem:

Afbeelding uit het bewerkingsprogramma waaruit duidelijk wordt dat de kleuropties het boek overlappen.

Het keuzescherm voor kleur overlapt een deel met de foto. Daardoor kon ik met de pipet niet de kleur uit mijn foto kiezen die ik wilde. Een klein minpuntje dus.

Weergave van een stukje scherm waarop te zien is hoe een project kan worden opgeslagen, geopend, en bronnen voor de afbeeldingen kunnen worden gekozen.

Een groot pluspunt wat daar tegenover staat, is dat je de foto’s niet steeds hoeft te uploaden. Het programma werkt offline, en je kunt simpelweg een map op je pc (of externe schijf) selecteren en actualiseren. Ook als je dus nieuwe foto’s toevoegt, kunnen deze gemakkelijk in het programma worden geladen.

Foto’s invoegen is heel makkelijk: je sleept een foto uit de map die je met het programma synchroniseert en laat los in één van de pagina’s. Omdat ik ervoor heb gekozen geen template te gebruiken maar mijn eigen opmaak te realiseren, moest ik vervolgens zelf de grootte van mijn foto aanpassen. Dat gaat makkelijk en intuïtief.

Sommige foto’s waren ietsje te breed voor de bladzijdes, maar ook dat is makkelijk op te lossen met de bijsnijd-optie. Die geeft overigens ook gelijk hoe de afbeeldingskwaliteit is, en je kunt de foto nog spiegelen, kantelen en een licht retoucheren.

Het vullen van de pagina’s gaat dus heel makkelijk. Daar waar ik ruimte over had heb ik een zwart vlak ingevoegd. Deze verplaats je makkelijk naar de achtergrond door op je rechter muisknop te klikken. Kun je dus niet goed zien waar de randen lopen, is een beetje overlap niet erg, omdat je foto op de voorgrond komt te staan.

Tekst toevoegen

Het Saal programma is duidelijk gemaakt voor foto’s, en niet zozeer voor tekst. Dat is iets om rekening mee te houden. Zelf heb ik alleen tekst gebruikt voor de zijkant van mijn boek, zodat ik als het in de kast staat, mooi kan zien welk boek het is. Dat is wel even puzzelen. Eerst heb ik weer een zwart vlak gemaakt, zodat de kaft mooi zou passen bij de rest van het boek. Het invoegen van een tekstvak is niet zo moeilijk, maar ook een stuk minder intuïtief dan de rest van het boek. De tekstbewerker is volledig, met lekker veel opties en mogelijkheden, maar wel een beetje ‘lomp’.

Opslaan van je bewerkingen werkt ook niet zoals je zou verwachten: gewoon op het kruisje klikken.

Ook het uitlijnen van het tekstvak ging minder makkelijk dan gehoopt. Ik wilde ervoor zorgen dat de tekst mooi in het midden uit zou komen, maar dat is op het oog lastig te doen. Mijn oplossing om de uiteindes van het tekstvak door te slepen naar de randen van het boek, en de tekst te centreren werkte helaas niet goed: het programma heeft door dat je de marges overschrijdt, en geeft een knalrode foutmelding. In principe kun je de foutmelding negeren, maar ik vind het erg afleidend.

Het boek

Bestellen gaat simpel, de coupon was ook geldig voor de verzendkosten, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van je bon. IDeal wordt helaas niet ondersteund, je hebt dus wel een creditcard of (gratis) PayPal account nodig om te bestellen als je moet (bij)betalen. Het boek wordt vervolgens gedrukt in Duitsland, en wordt voor €4,95 in Nederland bezorgd. Goedkoper dus dan een pakketje binnen Nederland… Ik vond dat het boek er verrassend snel was, voor de kwaliteit en de afstand die het af moest leggen.

De kwaliteit van het boek is ook echt super. Ik heb het voorgelegd aan een professionele fotograaf die blij verrast was. Het papier dat gebruikt wordt voor de afdrukken is echt fotopapier. Anders dus dan het vaak wat dikkere (glans)papier dat veel prijsstunters gebruiken. Het papier is stevig en laat de foto’s goed tot zijn recht komen. De prijs-kwaliteitverhouding vind ik dus uitstekend.

Foto van het boek, gemaakt met telefoon.
Conclusie

Het is natuurlijk altijd leuk om een gratis voucher te krijgen voor een mooi product, maar nog fijner is het als dit product ook goed aan de verwachtingen voldoet. Ik ben erg tevreden met mijn fotoboek van Saal. Over het algemeen werkt het kiezen, vormgeven en bestellen makkelijk, maar er zitten toch ook wat minpunten aan.

Pluspunten

Minpunten

  • Het programma werkt offline, een internetverbinding is dus niet nodig en het importeren van foto’s gaat gedurende het ontwerpen heel snel.
  • Makkelijke verbinding met mappen op je pc.
  • Duidelijke keuzes, waarbij voor elke keuze de prijs goed aangegeven staat.
  • Intuïtief plaats en bewerken van foto’s en kleurvakken.
  • Programma geeft aan hoe de kwaliteit van de foto is die je in het programma plaatst.
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Gebruik van echt fotopapier, waardoor de foto’s perfect tot hun recht komen.
  • Kiezen van een kleur met pincet werkt niet goed bij sommige keuzes, omdat het vak over je boek heen valt.
  • Tekst invoegen werkt wat omslachtig; uitlijnen gaat lastig en er is geen keuze om de tekst op te slaan. Het gebruik van het kruisje voelt onlogisch.
  • Betalen kan niet met het Nederlandse IDeal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *