Review: Saal-Digital fotoboek

Het Duitse Saal-Digital geeft hobby- en amateurfotografen regelmatig de mogelijkheid hun producten te testen. Een tijdje geleden meldde ik mij aan om deel te nemen aan zo’n test. In deze review neem ik je mee in het proces, van programma tot eindproduct. 

Hoe het werkt

Nadat ik mij digitaal had aangemeld voor de producttest ‘fotoalbum’ kreeg ik een mail met daarin voorwaarden die ik moest accepteren om mee te doen. Daarin stond onder andere dat het auteursrecht van de foto’s gewoon bij de tester blijft, dus dat is een positieve start. De service van Saal-Digital vond ik gelijk al erg prettig. Door een fout was de mail niet bij mij aangekomen, en ondanks dat het een voor mij gratis product betrof, bleven ze proberen in contact te komen. Ook fijn is dat je zelf mag kiezen hoe je het geld besteed; er zijn verschillende fotoboeken en verschillende opties die je aan en uit kon zetten. Je kiest dus echt zelf hoe je het wilt hebben, en hoe je jouw bedrag besteed. Ook fijn: de verzendkosten mag je als tester óók betalen van je tegoedbon. 

Het programma

Op de website van Saal-Digital kun je het programma downloaden waarmee je je fotoboek kunt samenstellen. Het neemt wel even ruimte in op je harde schijf, maar tijdens het maken van je boek ben je dus niet meer afhankelijk van een goede internetverbinding. In het programma kies je eerst je product, welk soort fotoboek en hoeveel pagina’s. Dat vond ik een lastig proces, want het was mij in het overzicht niet altijd duidelijk hoeveel je nog kon veranderen aan een boek (kies je het formaat en daarna staand/liggend, of zitten die opties aan elkaar verbonden? even puzzelen). Ook het aantal pagina’s vond ik lastig inschatten, vooral omdat ik mijn bon goed wilde besteden. Als je zelf al een idee hebt van je boek is dat natuurlijk makkelijker. Er staat wel duidelijk bij wat alles kost, dus zelf rekenen met extra pagina’s is niet nodig. Ook kun je, mocht je toch te veel of te weinig pagina’s hebben, pagina’s verwijderen en toevoegen wanneer je eenmaal bezig bent. 

Op intuïtie werken
Het invoeren van je foto’s gaat makkelijk, ik had mijn foto’s van te voren uitgezocht en in een mapje gezet, en dat kon ik gemakkelijk als geheel invoeren. Wel moest ik even nadenken hoe ik een foto toe kon voegen die ik later in het mapje zette, een uitleg van de knopjes online had dus wel handig geweest. 

Toch werkt programma vrij intuïtief, de meeste knopjes heb je zo gevonden, slepen gaat makkelijk, en het programma geeft aanwijzingen over snijlijnen. Minder intuïtief is het toevoegen van tekst. In mijn boek heb ik alleen tekst op de zijkaft van het boek staan, maar dat was toch even puzzelen. Wat wel fijn is, is dat je zelf kleuren kunt kiezen, waarbij je nauwelijks beperkt bent. Je kunt een kleur uit je foto overnemen en deze ook weer bewerken, en ook in lettertypes heb je ruime keuze. 

Wat ik ook lastig vond was het afsluiten van een schermpje. Gebruik je bijvoorbeeld de tekstfunctie, dan sluit je dit schermpje met een kruisje. Mijn eerste reactie was daar niet op te klikken omdat ik bang was dat mijn wijzigingen verloren zouden gaan, maar dit bleek gewoon goed te gaan. Even wennen dus. 

Visueel 
Het programma geeft een rustige en overzichtelijke achtergrond, met niet te veel balkjes en knopjes, dat werkt heel fijn en rustig. Wel is het gebruik van een breedbeeld-pc aan te raden bij het maken van een liggend fotoboek. Anders krijg je veel loze ruimte om je boek heen en moet je zelf wat dichter bij het scherm gaan zitten om goed te zien wat je doet. 

Ook een minpuntje; de pagina’s van het boek dat ik koos leken nét niet gelijk te zijn aan het standaard fotoformaat van mijn DSLR-camera. Knippen gaat gelukkig wel heel makkelijk. 

Het programma houdt netjes bij of de foto’s die je geïmporteerd hebt zijn gebruikt of niet met vinkjes op de foto. Heel overzichtelijk dus. 

Bestellen

Nadat het fotoboek gemaakt is kun je alsnog kiezen de barcode te laten verwijderen of een cadeaubox op maat toe te voegen. Niet getreurd dus (en zeker niet opnieuw beginnen) als je dat aan het begin niet geselecteerd hebt en toch twijfelt. Ook fijn: geen standaard vinkje bij de optie ‘nieuws ontvangen’. Wat een verademing; veel bedrijven proberen je – zeker als je iets van ze krijgt – zo in de maillijst te krijgen, zodat je eeuwig reclame blijft ontvangen. Saal-Digital pakt dat anders aan, daar maak je de keuze gewoon lekker zelf. 

Betalen 
Je zou het bijna vergeten, maar er moet betaald worden… dat kan helaas niet met het Nederlandse IDeal. Met een creditcard of het altijd handige PayPal kun je gelukkig wel gewoon afrekenen. PayPal is kosteloos en wereldwijd te gebruiken, dus dat is zeker geen overbodige luxe om te hebben. Heb je een kortingscode, dan kun je die aan het eind invoeren (dat houdt de spanning lekker hoog), helaas geeft het programma daar zelf geen bevestiging van. Je krijgt dus niet direct te zien of de code wel klopt, daar kom je bij het betaalscherm pas achter. Daar kwam bij mij nog een probleempje om de hoek kijken: het betaalvenster moet automatisch openen in je standaardbrowser… en dat deed ie niet. 

Gelukkig is de klantenservice heel netjes en vriendelijk – en gewoon in het Nederlands – dus gingen ze gelijk met het probleem aan de slag. Binnen een dag was het probleem per mail opgelost, en kon ik mijn verschuldigde €0,90 (je moet wat over hebben voor een mooi boek 😉 ) netjes afrekenen. Na het afrekenen worden je foto’s pas geüpload naar de server. Voordeel is dus dat je alleen voor het betaal- en uploadproces aan het einde een goede internetverbinding nodig hebt. 

Levering

Hoewel op de site staat dat er snel geleverd wordt, duurt wachten altijd lang als je enthousiast bent… Ik vond het tegenvallen dat de productietijd ongeveer een werkweek bedraagt, maar als je kijkt naar andere aanbieders is dit eigenlijk vrij gemiddeld. Omdat je bij Saal-Digital geen account aanmaakt (scheelt weer een wachtwoord onthouden) kun je je bestelling dus niet online in een account volgen. Wel krijg je een ordernummer dat je online in kunt voeren. Even opslaan in je telefoon dus als je ongeduldig bent 😉 De levering vanuit Duitsland is natuurlijk wel wat langzamer dan wanneer je bij een Nederlandse aanbieder bestelt. Toen mijn fotoboek eenmaal onderweg was duurde het toch nog even voordat de DHL-bezorger aan de deur stond. 

Het eindproduct
Maar… het is het wachten zeker waard! Ik heb gekozen voor een hardcover liggend boek met matte pagina’s waarin ik mijn werk met roofvogels door de jaren heen laat zien. De pagina’s zijn dik en stevig, dat is soms even verwarrend als iemand erin bladert en denkt dingen over te slaan, maar het is duidelijk kwaliteit. De pagina’s vallen mooi plat, dus maak je een panorama, dan kun je die prachtig door laten lopen. De foto’s komen natuurlijk over, en je hebt zeker geen last van weerspiegelingen van licht door de matte pagina’s. Elke roofvogel komt in dit boek dus goed tot zijn recht. 

Moet je het fotoboek helemaal zelf betalen, dan vallen de prijzen mij alles mee, sommige zogenaamde prijsstunters zijn zelfs duurder dan Saal-Digital. Zij rekenen bijvoorbeeld extra voor platliggende pagina’s, zwaarder papier (wat Saal-Digital standaard gebruikt), en de kosten voor een extra pagina liggen hoger dan bij Saal-Digital. 

Conclusie

Ik ben zeer tevreden over mijn fotoboek van Saal-Digital. De service is super, de kosten zijn goed te behappen en de kwaliteit is prachtig. Het is even wennen aan het programma, maar het meeste werkt intuïtief, dus dat heb je gauw onder de knie. De prijzen en levertijden zijn vergelijkbaar of beter dan veel bekende bedrijven in Nederland, dus ook daarvoor hoef je het zeker niet te laten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *